• Menu

Tools

Voor jou als leerkracht zijn er de zogenaamde Erfgoedtools. Het is aanvullende, ondersteunende informatie voor bij de lessen. Denk bijvoorbeeld aan filosoferen met kinderen of over het voeren van een dialoog. En omdat het het beste is om erfgoed uit de eigen omgeving te onderzoeken en ontdekken geven we ook handvatten hoe je actuele erfgoedkwesties kunt vinden of erfgoed bij jou in de buurt.

In erfgoedwijze lessen is sprake van (veel) uitwisseling. Leerlingen worden gestimuleerd om meningen en emoties onder woorden te brengen en met elkaar te delen en samen te onderzoeken wat er in het gesprek gebeurt. Het is prettig als kinderen de ruimte en vrijheid voelen hun inbreng te geven. 

 

 

Animatie Emotienetwerken

Emotienetwerken is een werkvorm voor in de klas waarbij leerlingen nadenken over hun eigen emoties en die van anderen. Het is een instrument dat de interactie rond erfgoed laat zien. Het maakt de aanwezige emoties van de leerlingen zichtbaar en ook hoe zij wellicht van gevoel veranderen door de verhalen van anderen. 
Bekijk de animatie over Emotienetwerken.

Mindmap en Kaartspel Emotienetwerken

De Reinwardt Academie heeft bijzondere materialen rondom de methode ontworpen zoals het emotienetwerk kaartspel, posters, handige kaartjes voor uitleg, een prettige basispowerpoint, emoji's en boekjes met het stappenplan.
Wil je aan de slag met emotienetwerken buiten de klas? Of ben je op zoek naar ondersteunend materiaal voor jouw uitleg? Mail dan naar het rwa-heritagelab@ahk.nl